Obsah fóra NIS fórum NIS fórum
Nemocničný informačný systém
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 Pravidlá fóraPravidlá   NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Webportál ÚTPCHaHCH

Hodnotenie NIS 2006

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra NIS fórum -> NIS do r. 2006
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
zoricak
Site Admin
Site Admin



Založený: 31 január 2007
Príspevky: 3
Bydlisko: Vysoké Tatry

PríspevokZaslal: 14 februára 2007 - 13:34    Predmet: Hodnotenie NIS 2006 Odpovedať s citátom

V kongresovom centre Kúpeľov Nový Smokovec vo Vysokých Tatrách sa v dňoch 18.-20.októbra 2006 uskutočnil kongres slovenskej a českej zdravotníckej informatiky, najväčšie podujatia v oblasti zdravotníckej informatiky - Nemocničný informačný systém (NIS) 2006.
Na usporiadaní podujatia sa podieľali Ministerstvo zdravotníctva SR, Ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (ÚTPCHaHCH) Vyšné Hágy, Česká společnost zdravotnícke informatiky a vědeckých informácí CLS JEP Praha, Katedra klinickej biochémie IPVZ Praha. Počas troch dní sa účastníci mali možnosť oboznámiť s trendmi
v nemocničných informačných systémov (NIS), resp. v oblastiach, ktoré s nimi úzko súvisia a zároveň firmy, ktoré sa venujú na našom trhu tejto problematike, predstavili svoje produkty.
Nemocničný informačný systém je modulárny medicínsky elektronický systém pre kliniku a ambulancie, obsahuje aj lekárenský subsystém, subsystém pre komplementárne prevádzky laboratórií, vyšetrovacích zložiek, subsystém pre komunikáciu s externými inštitúciami (napr. vykazovanie do zdravotných poisťovní, národného centra zdravotníckych informácií a pod.), modul pre personalistiku a mzdy, ekonomický subsystém, modul pre technicko-hospodársku prevádzku a subsystém pre manažment. Počas troch dní sa seminára zúčastnilo 140 účastníkov - správcovia informačných systémov, lekári, zástupcovia menežmentov zdravotníckych zariadení a firiem.
História podujatia siaha do roku 1996, kedy sa konal prvý ročník NIS. Celé desaťročie bola hlavným cieľom podujatia pomoc slovenským zdravotníckym zariadeniam pri výbere a prevádzkovaní informačného systému. Informatizácia zdravotníckych zariadení bola pred desiatimi rokmi na nízkej úrovni, ale nutnosť elektronického vykazovania údajov, možnosť automatizácie spracovania zdravotníckej dokumentácie a rozvoj výpočtovej a laboratórnej techniky s možnosťou vzájomného prepojenia začali proces postupného prieniku informačných systémov do zdravotníctva. Orientovať sa v zložitom prostredí rôznych systémov a riešení je od vzniku konferencie NIS jej hlavným cieľom. Po desiatich rokoch je situácia v zdravotníckej informatike na Slovensku výrazne lepšia, zdravotnícke zariadenia bez informačného systému nemôžu poskytovať zdravotnú starostlivosť. Preto aj konferencia NIS postupne menila hlavný cieľ a zameranie na vzdelávanie užívateľov a dodávateľov nemocničných informačných systémov vo všetkých oblastiach využívania dostupných prostriedkov. Do popredia sa dostáva aj komunikácia s inými systémami a využitie informačného systému v procesoch riadenia. Vstup Slovenska do Európskej únie
a možnosť pôsobenia mnohých tvorcov informačných systémov v slovenskom aj českom zdravotníctve, keďže podmienky a stav zdravotníckej informatiky v obidvoch krajinách to umožňujú, boli ďalšími dôvodmi na zmenu charakteru a rošírenie pôsobenia konferencie NIS.
Od roku 2006 má podujatie ambície stať sa vzdelávacím kongresom slovenskej a českej zdravotníckej informatiky. Miestom konania kongresu je mesto Vysoké Tatry s dlhoročnou tradíciou poskytovania zdravotníckej starostlivosti. Nádherná prírodná scenéria Vysokých Tatier a kvalitné kongresové priestory umožňujú usporiadať kvalitné medzinárodné podujatia.
Veľkým príspevkom ku kvalite kongresu NIS 2006 bola podpora tradičných partnerov z minulých ročníkov - IBM a Stapro, ku ktorým sa pripojila firma Asseco Slovakia a mesto Vysoké Tatry.
Úvodnú prednášku NIS 2006 poradca ministra zdravotníctva SR Dr. Juraj Karovič zameral na informácie o aktuálnej situácii a možnostiach využivania fondov EÚ v oblasti v zdravotníckej informatiky. Riaditeľ ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky RNDr. Ľubomír Vlčák informoval účastníkov kongresu o príprave Národného zdravotníckeho informačného systému SR a činnosti Národného dátového centra zdravotníctych informácií. Konzultant NCZI Ing. Andrej Fandák zhodnotil medzinárodné aktivity v oblasti elektronizácie zdravotníctva a jej vyššej formy e-health, RNDr. Mikuláš Popper, CSc. vysvetlil nevyhnutnosť smerovania ku tvorbe a využívaniu elektronických zdravotníckych záznamov, Ing. Juraj Červeň a Ing. Ján Slovík predstavili projekt ISZI- Informačný systém zdravotníckych indikátorov ako významnú súčasť Centrálneho zdravotníckeho informačného systému a RNDr. K. Fandáková informovola o činnosti Centra pre štandardy informačnej sústavy zdravotníctva. Prednášky venované dátovej štandardizácii v zdravotníckej informatiky s praktickými ukážkami využitia vo svete a dátovej štandardizácii verejnej správy SR vhodne zapadli do celkovej témy, venovanej štandardom ako prostriedku na vzájomnú komunikáciu rôznych informačných systémov. Riaditeľ odboru dátových služieb z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ing. Kamil Imbondo doplnil blok dátových štandardov odborným usmernením k spoločným dátovým rozhraniam medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.
Kriminalite v informačných technológiach so zameraním na prostredie zdravotníctva a vymedzeniu zodpovednosti správcu NIS a vedenia zdravotníckeho zariadenia za zneužitie prostriedkov informačného systému sa venoval v prednáške Ing. Jaroslav Oster. Mudr. Miroslav Seiner pomenoval sedem základných pravidiel pri zaistení úspechu implementácie nemocničného informačného systému – stanovenie cieľa, vytvorenie plánu, vybudovanie silného realizačného týmu, zvolenie správneho riešenia a dodávateľa, uzavretie zmluvy, efektívne zapojenie užívateľov a kontrola so spätnou väzbou. Kongres sa po ôsmy raz venoval systémom open source. Témou prednášky Ing. Stanislava Bednára bolo pripájanie bezdrôtových zariadení v operačnom systéme Linux.
Novinkou NIS 2006 bolo rozdelenie prednášok a prezentácií dodávateľov nemocničných informačných systémov do tématických blokov. Účastníci kongresu získali možnosť porovnania jednotlivých systémov a ich vlastností v šiestich blokoch – ekonomický a manažérsky IS pre zdravotnícke zariadenia, podpora odborných zdravotníckych procesov, komunikácie a štandardy, bezpečnosť a ochrana NIS, systémy pre spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky, technologické prostriedky NIS. Tématicke bloky využilo na prezentáciu svojich produktov 15 firiem – LCS, ICZ, EMARK, MEDICALC, STAPRO, SMS, NESS, TESCO SW, ASSECO, INFOCONSULT, WEBCOM, IBM, COMNET, SOLIT PROJECT a PROSOFT. Všetky prezentácie firiem a odborné prednášky sú k dispozícii na internetovej stránke kongresu - http://www.hagy.sk/nis/nis2006.
Kongres slovenskej a českej zdravotníckej informatiky otvoril v záverečnej diskusii mnohé témy , ktoré sa stanú námetom programu v ďalšom ročníku, pretože pri využívaní nemocničných informačných systémov sú veľmi dôležité. Pozrieť sa na informačný systém pohľadom lekára, definovať úlohu a zodpovednosť menežmentu pri prevádzke NIS, definovanie informačnej stratégie zdravotníckeho zariadenia, meranie úžitkových vlastnosti IS a problémy vykazovanie pre zdravotné poisťovne sú len niekoľkými témami, ktoré sú pripravované do budúceho ročníka kongresu a budú nosnými témami diskusií na novom portály zdravotníckej informatiky – http://www.hagy.sk/nis/forum . V budúcom ročníku bude zhodnotený pokus na vytvorenie asociácie dodávateľov a užívateľov NIS. Spoločnou snahou všetkých je rozšírenie programu NIS o účasť a diskusiu so zástupcami zdravotných poisťovní.
Zástupcovia zdravotných poisťovní sa kongresu zúčastňujú nepravidelne a malom počte. Problémy a nejednosť vykazovania, časté porušovanie zákona o ochrane osobných údajov pri zasielaní dávok, chýbajúca spätná väzba, nejednoznačné indikátory kvality by určite vyplnili časť programu kongresu. Sú problémy výkazníctva pre zdravotné poisťovne nevyhnutným sprievodným javom vývoja alebo zámerom ako oddialiť preplácanie zdravotných výkonov?

Ing. Jozef Zoričák
vedúci oddelenia informačných systémov ÚTPCHaHCH Vyšné Hágy
predseda organizačného výboru NIS 2006


Naposledy upravil zoricak dňa 15 februára 2007 - 13:33, celkom upravené 5 krát.
Návrat hore
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra NIS fórum -> NIS do r. 2006 Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra.
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre.
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre.
Nemôžete hlasovať v tomto fóre.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Administrácia - ©opyright 2007-2012 NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy by Simon www.hagy.sk